vrijdag, maart 29, 2024
HomeAvePoint Dutch Blog#TechIntensity: 4 manieren waarop het bedrijfsstrategie voor altijd verandert

#TechIntensity: 4 manieren waarop het bedrijfsstrategie voor altijd verandert

De uitdrukking ‘tech intensity’ werd onlangs door Microsoft-ceo Satya Nadella geïntroduceerd tijdens zijn keynote-presentatie op de jaarlijkse Ignite-conferentie. Simpel gezegd, definieert hij de term als de snelheid waarmee een organisatie technologie adopteert, en daarnaast in staat is om zijn eigen digitale vaardigheden te ontwikkelen. Dit lijkt een simpele marketingslogan, maar het is in feite een blauwdruk voor hoe je moet meebewegen met de volgende tien jaar van technologische innovatie. Lees hier welke gevolgen dit heeft voor je bedrijfsstrategie.

Hylke van der Velde, Country Manager Netherlands, AvePoint

Digitale transformatie is een van de populairste technologieconcepten van het moment. In wezen wordt hiermee het proces bedoeld dat een organisatie ondergaat om digitale technologieën, met name cloud computing, volledig te benutten. Net als tech intensity is het concept van digitale transformatie veel meer dan een marketingslogan. Het wordt niet voor niets een transformatie genoemd en niet enkel iets als ‘cloudadoptie’. Het impliceert dat werken in de cloud fundamenteel anders is dan hoe je in het verleden hebt gewerkt. Bedrijven moeten volledig voor deze verandering gaan als zij de concurrentie willen overleven. Ik werk zelf bij een bedrijf dat dat in het verleden op een cruciaal moment moest anticiperen op de cloud-trend door een transformatie te ondergaan. Daaruit kan ik bevestigen dat ook wij in de eerste instantie hadden onderschat hoe allesomvattend deze verandering voor onze organisatie zou zijn. Dit zijn de geleerde lessen van deze transformatie, die ik hier graag met jullie wil delen.

1: Cloud wordt standaard
De timing van Microsoft voor de introductie van dit concept is zeer weloverwogen. Door het begin van deze nieuwe IT-verschuiving aan te kondigen, stelt het bedrijf indirect ook dat een ander tijdperk ten einde komt.

Dit betekent dat cloudadoptie in het vervolg als standaard gezien moet worden. De uitdrukking ‘cloud first’ wordt vervangen door ‘standaard cloud’. En software is niet langer bezig de wereld op te eten, maar heeft die al volledig geconsumeerd.

Het komende tijdperk zal bepaald worden door de manier waarop bedrijven opereren in de wereld waar enorme clouddienstverleners zoals Microsoft de computers van de wereld worden. Organisaties die nog wel een eigen infrastructuur op locatie hebben, zullen innovatiekosten moeten betalen.

Paul Thurrot wees onlangs op deze dynamiek met betrekking tot de release van Office 2019 versus die van Office 365:

“Dit is een belangrijk verschil. Voor het eerst in de geschiedenis biedt een grote nieuwe release van Microsoft Office minder functionaliteit dan waar bestaande gebruikers – in dit geval Office 365-abonnees – al toegang toe hebben.”

Microsoft onderkent de noodzaak die sommige klanten hebben om hybride omgevingen te ondersteunen, maar de innovatiekosten daarvoor stijgen alleen maar. Binnenkort zullen die kosten te hoog zijn voor organisaties om concurrerend te blijven.

2: Kunstmatige intelligentie overheerst
Het is geen toeval dat Satya direct voor de introductie van tech-intensiteit beschreef hoe alles steeds intelligenter wordt en hoe “rekenkracht wordt gebruikt om die volgende generatie van AI-gedreven bedrijfsprocessen te genereren.”

Het is ook geen toeval dat 4 van de 7 klantvoorbeelden die Satya beschreef om tech-intensiteit te illustreren, bij hun dagelijkse activiteiten gebruik maken van AI. De tech-intensiteit zal gedefinieerd worden door AI, net als cloud computing digitale transformatie heeft gedefinieerd.

Cloud computing heeft de productiviteit van bedrijven op een hoger niveau gebracht door dingen mogelijk te maken als online samenwerking en mobiel werken. AI is momenteel al bezig de manier waarop we werken te veranderen door workflows te stroomlijnen en te anticiperen op wat we nodig hebben.

Microsoft is zich bewust van het potentieel van zijn machine learning service. Die wordt door steeds meer organisaties wereldwijd gebruikt, waaronder die van mij. Met het concept tech intensity geeft Satya aan dat AI geen toekomstmuziek is, maar vandaag al beschikbaar is.

3: Snel wordt sneller
De snelheid waarmee technologie wordt geadopteerd is waarschijnlijk het centrale component van tech-intensiteit.

En ja, het is ontegenzeggelijk in het belang van Microsoft dat zijn klanten zo snel mogelijk de nieuwste technologie toepassen, en het steeds meer gaan gebruiken. Toch heeft dit idee meer betekenis dan enkel het eigenbelang van Microsoft.

Innovatie gaat namelijk sneller in de cloud. Dit lijkt misschien geen baanbrekende uitspraak, maar veel organisaties onderschatten hoe veel sneller zakelijke technologische innovatie in de nabije toekomst zal gaan. Velen denken er niet eens over na hoe ze dit kunnen gebruiken om hen een concurrentievoordeel te geven.

Je hoort zelf vandaag nog regelmatig dat bedrijven het moeilijk vinden om bij te blijven met alle tools en mogelijkheden die Microsoft voortdurend in Office 365 introduceert. Nou, maak je borst maar nat, want Microsoft lijkt niet van plan te zijn om gas terug te nemen voor klanten die het snel vinden gaan. Integendeel: Microsoft wil juist versnellen.

Dit is nu al te zien bij een aantal recent aangekondigde innovaties die aanzienlijk vooruitlopen op waar de markt vandaag de dag staat. Mixed Reality en SharePoint Spaces zijn daar goede voorbeelden van. Er zijn al goede toepassingen voor mixed reality, met name in de productie en retail, maar de adoptie blijft nog achter als gevolg van scepsis onder het management over de noodzaak om 3D-beelden te integreren in de dagelijkse werkzaamheden.

Het Open Data Initiative dat Microsoft met SAP en Adobe is gestart, is een ander voorbeeld van het wegnemen van frictie bij het versnellen van innovatie. In dit geval gaat het om het verwijderen van applicatie-silo’s, zodat organisaties een vollediger beeld krijgen van hun klanten, los van de verschillende systemen.

4: Focus op cultuur en adoptie
De vraag is nu: wat kunnen organisaties doen als ze de hoge innovatiesnelheid willen bijhouden waar tech-intensiteit om vraagt?

In principe draait het om een cultuurverandering. Organisaties moeten snelle besluitvorming en technologische adoptie onderdeel maken van hun bedrijfscultuur. Organisaties die langdurige of vervelende inkoopprocessen hebben of geen goede aansluiting hebben tussen implementatie en de operatie zullen hiermee de meeste moeite hebben.

Organisaties zullen ook meer IT-middelen moeten inzetten voor het evalueren, implementeren en op de hoogte blijven van technologische innovaties. Dit zou extra personeel kunnen vereisen, maar het kan effectiever door bijvoorbeeld basistaken te automatiseren, het bouwen van commodity-IT te vermijden en bestaande IT-middelen te herverdelen.

IT-vaardigheden zijn al jaren aan verandering onderhevig in het cloud-tijdperk, maar dit zal alleen maar erger worden als organisaties hun tech-intensiteit willen verhogen.

Ten slotte kunnen organisaties ook nog technologieën in gebruik nemen die kunnen helpen om de excessen te beteugelen die het gevolg zullen zijn van een snelle adoptie. Stel bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt over de enorme snelheid waarop gebruikers nieuwe Teams en Groups gaan aanmaken in Microsoft Teams. Hoe hou je controle over je data en gebruikers tijdens deze snelle technologische adoptie? Voor dit doel zou veel beter gebruik kunnen maken van tools die helpen bij de provisioning en het beheer van de levenscyclus van deze samenwerkingsomgevingen, in plaats het gebruik ervan te beperken of zelfs te verbieden.

Tijdperk van tech-intensiteit
Dit is een spannende periode voor zakelijke technologie. Organisaties zullen zich moeten aanpassen en nog wendbaarder moeten worden om in het volgende decennium volledig tot bloei te kunnen komen. Voor degenen die daar in slagen, ligt er een mooie toekomst in het verschiet. Zoals Satya tijdens zijn keynote zei: “De volgende generatie van multi-sense, multi-device ervaringen is veel meer mensgericht. Dat is de rijkdom, dat is de kans die voor ons ligt.”
Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Het omarmen en sneller adopteren van nieuwe technologie biedt ontzettend veel kansen, maar organisaties moeten wel investeren in de juiste bedrijfscultuur en ondersteunende IT-middelen om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan.

Hylke van der Velde
Hylke van der Velde
Hylke is Channel Director, Strategic Partner and Alliances in the Benelux/Nordics region. He joined AvePoint in 2013 with over 10 years of global sales experience in the tech industry.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

More Stories